13th ANNUAL NORTHERN KENTUCKY BRAIN INJURY CONFERENCE

Therapeutic Interventions:  A Team Approach – March 29, 2019

SPEAKER PRESENTATIONS

Conference Course Description:

Traumatic Brain Injury and Stroke present complex challenges to all the participants—survivor, clinician, family—in the recovery process.  This conference will focus on interaction with the client in terms of assessment of cognizance, innovative restorative approaches to recovering/improving communication, and using therapeutic measures to address stress, anxiety, and promote equanimity.  A focus on newer scientific developments in sports injuries, pharmacological therapy, and medical research is included.

 

Conference Learner Outcomes:  Upon completion of this conference, attendees will be able to:

  1. Explain the importance of effective communication with brain injured clients in terms of overcoming hurdles to comprehension and alleviating stress, anxiety, and anger. (Domain=Cognitive; Category=Understanding/Conceptual)
  2. Apply the principles of skilled assessment, effective intervention, and health care team cooperation in order to provide meaningful care to clients who may be depressed, anxious, in crisis, and/or having other communication difficulties.(Domain=Cognitive; Category=Applying/Procedural)
  3. Discuss novel therapies in the care of brain injured and stroke survivors such as Craig Hospital Aphasia Therapy (C.H.A.T.) Music Therapy, and Augmentative/Alternative Communication.  (Domain=Affective; Category=Valuing/Commitment)
  4. Identify and analyze the evidence-based research and therapeutic modalities proposed for brain injured and stroke survivors in terms of their efficacy and functionality. (Domain=Cognitive; Category=Analyzing/Principles)
  5. Advocate for and advise brain injured and stroke survivors who seek assistance in accessing their therapy and return to regular life activities. (Domain=Affective; Category=Internalizing values/Meta-Cognitive)

Speaker Disclosures

Speaker Learner Outcomes

 

INSTRUCTIONS:

Click on presentation title to view the slide handout of speaker’s PowerPoint presentation.

There may be a momentary delay as the slide handout loads.

 

GENERAL SESSIONS

 8:00 – 9:00 (1 hr) – Brain Injury Therapeutics: Learning from “Learning Health Systems”Laura B. Ngwenya, MD, PhD, Director of Neurotrauma Center, University of Cincinnati Gardner Neuroscience Institute

11:45 – 12:45 (1 hr) – Panel Discussion – Therapeutic Team Approach to Injury and Recovery

  • Moderator:  Melissa Fisher, MBA, Encompass Health Rehabilitation Hospital NKY
  • Panel:
    • Mollie Fischer, PT, DPT, GCS, Encompass Health Rehabilitation Hospital NKY
    • Kourtney Hurst, RT, TBI Survivor, St. Elizabeth Healthcare
    • Denise Slone, OTR/L, Encompass Health Rehabilitation Hospital NKY

1:00 – 2:00 (1 hr) – Being Mindful of PharmacogenomicsDavid F. Kisor, BS, PharmD, Manchester University

3:15 – 4:00 (45 min) – Music & Your Brain: A Prescription for Music TherapyDeanna Black, MT-BC, LMT, Cincinnati VA Medical Center; Brittany M. Knapp, MA, MT-BC, Children’s Hospital Medical Center

 

TRACK ONE – CLINICAL

 9:15 – 10:00 (45 min) – Survival of the Fittest – Navigating Social Security, Medicaid and Medicare in the world of Brain Injury – The BasicsJulie Brennan, LSW, CCM, NeuroRestorative-Louisville; Pam Pearson, MSSW, CCM, Pathways Brain Injury Program-Louisville

10:15 – 11:00 (45 min) – You Got This! Knowing Your Inner Strength, Knowledge, and Resilience to Cope with Life StressorsNatalie Deering, MS, LPP, CMI, YT-200, Eastern Kentucky University Counseling Center

 2:15 – 3:00 (45 min) – I Can See It in Your Eyes: The Case for Expanding the Variety of Assessments Predicting Recovery from Brain InjuryAlice G. Rini, JD, MS, RN

 

TRACK TWO – CLINICAL

9:15 – 10:00 (45 min) – A Novel Approach to Augmentative and Alternative Communication (AAC): Maximizing Language Recovery for People with Aphasia – Aimee Dietz, PhD, CCC-SLP, University of Cincinnati

10:15 – 11:00 (45 min) – Concussion in Sports:  Update 2019Michael Miller, MD, Medical Director, St. Elizabeth Healthcare Sports Medicine

2:15 – 3:00 (45 min) – Depression and Traumatic Brain InjuryDorothy Best, Former Executive Director; James D. Dahmann, PhD, Licensed Psychologist ~ both from NAMI Northern Kentucky

 

TRACK THREE – SURVIVOR/CAREGIVER

 9:15 – 10:00 (45 min) – Breaking the Crisis Cycle: Ways to Prevent and De-escalate Crisis SituationsAnn Mitchell, LCSW, LISW-S, SUN Behavioral Health Kentucky

10:15 – 11:00 (45 min) – Driving after TBI:  One Survivor’s ExperienceBethanie Skaggs-Manley, MS, OTR/L, CBIS, CDRS, NeuroRestorative-Georgetown; Vicki Boyles, TBI Survivor

2:15 – 3:00 (45 min) – Promoting Life Participation for People with Aphasia through Group CommunicationLindsey Adams, MA, CCC-SLP; Elizabeth Uchtman, MS, CCC-SLP ~ both from Gateway Rehabilitation Hospital;  Krista A. Beyrer, MA, CCC-SLP, CBIS; Amber Yusko, MS, CCC-SLP ~ both from University of Cincinnati

Print Friendly, PDF & Email